Czy w Argentynie są niedźwiedzie, czy nie? - Dowiedzieć się!

Pomóż w opracowaniu witryny, udostępniając artykuł znajomym!

Istnieje wiele mitów i legend związanych z istnieniem niedźwiedzi w Argentynie, jedną z nich jest „ucumar”, silny i zwinny człowiek-niedźwiedź, który potrafi wspinać się na najwyższe drzewa. Prawda jest taka, że paleontolodzy znaleźli skamieniałości odpowiadające gigantycznemu niedźwiedziowi, który żył na równinach argentyńskich 700 000 lat temu i który uważany jest za największego drapieżnika w Ameryce Łacińskiej.

Teraz w chwili obecnej Czy w Argentynie są niedźwiedzie? W tym poście Zielonego Ekologa odkryjemy tajemnicę i powiemy Ci wszystko, co musisz wiedzieć. Zapraszamy do dalszej lektury.

Czy w Argentynie są niedźwiedzie, czy nie?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy najpierw wyjaśnić kilka aspektów. Najpierw, w Argentynie nie ma niedźwiedzi należący do rodziny ursydzi. Dlatego jeśli na przykład zastanawiasz się, czy w Argentynie są niedźwiedzie polarne, brązowe, czarne lub pandy, odpowiedź brzmi: nie.

Jeśli jednak w Ameryce Łacińskiej są niedźwiedzie, to dokładniej: niedźwiedzie w andach. Jest to gatunek naukowo znany jako Tremarctos ornatus i powszechnie nazywany niedźwiedziem okularowym. Jego dystrybucja waha się od zachodniej Wenezueli, Kolumbii, Ekwadoru, Peru i zachodniej Boliwii. Szacuje się, że ten gatunek w pewnym momencie zamieszkała północno-zachodnia Argentyna, ale nie ma jednoznacznych dowodów w tym zakresie. Mimo to na przestrzeni lat w argentyńskiej prowincji Salta znajdowano odchody i sierść niedźwiedzia okularowego. Jednak po zbadaniu sprawy stwierdzono, że jest to odosobniony okaz, który mógł przywieźć do kraju z Boliwii, więc daleko mu do ustalonej populacji.

Istnieją jednak inne gatunki zwierząt argentyńskich, które nazywane są niedźwiedziami, chociaż nie są one blisko spokrewnione z ursidami. W tej sekcji powiemy Ci, czym one są.

Mrówkojad w Argentynie

Przede wszystkim mrówkojad, niedźwiedź flagowy lub yurumí (Myrmecophaga tridactyla) To charyzmatyczne duże zwierzę, które, jak sama nazwa wskazuje, żywi się wyłącznie termitami i mrówkami. Mają długie, ostre pazury i lepki język, które pozwalają im łapać owady bez niszczenia mrowisk. Jeśli chodzi o ich przyzwyczajenia, są samotnymi, spokojnymi zwierzętami o powolnych ruchach.

Miś miodowy w Argentynie

Z drugiej strony możemy wspomnieć o miód miśTemandua tetradaktyla) który jest spokrewniony z mrówkojadem. W rzeczywistości ich kształt ciała jest podobny, ale znacznie mniejszy. Kolejną różnicą, widzianą gołym okiem, jest kolor jego sierści, który jest żółtawą ochrą z ciemną plamą na grzbiecie. Jego dieta oparta jest na termitach, mrówkach i osach, ale wykorzystuje również miód i wosk o strukturze plastra miodu, stąd jego nazwa.

Gdzie są niedźwiedzie w Argentynie?

Zarówno mrówkojad, jak i miód występują w całej Ameryce Łacińskiej. Mrówkojad występuje głównie na otwartych łąkach i zalesionych sawannach, choć zamieszkuje również dżungle i lasy podzwrotnikowe. Z drugiej strony niedźwiedź miodny ma siedlisko podobne do mrówkojady, występując w dżunglach, lasach, górach i otwartych sawannach.

W Argentynie, mrówkojad jest w Region Chaco i w Dżungla Parana w misjach. ten miód miś może być znaleziony w Wilgotny Chaco i w Yungas. Podsumowując, rozmieszczenie obu gatunków obejmuje następujące prowincje Argentyny: Salta, Jujuy, Tucumán, Formosa, Chaco, Santiago del Estero, Santa Fe, Corrientes i Misiones. Misia miodowego można spotkać także w Catamarze, La Rioja i Kordobie.

Niedźwiedzie zagrożone wyginięciem w Argentynie

Następnie powiemy Ci: stan zachowania mrówkojadów i miodów.

Mrówkojad

Jest sklasyfikowany zgodnie z Międzynarodową Unią Ochrony Przyrody (IUCN), jako podatny na wyginięcie. W ostatnich dziesięcioleciach ich populacje zmniejszyły się głównie z powodu utraty i fragmentacji ich siedlisk z powodu przesuwania się granicy rolniczej oraz w mniejszym stopniu z powodu polowań na ich okazy i rozjeżdżania po drogach. Istnieją jednak programy reintrodukcji mrówkojadów w Iberá, Corrientes, realizowane w ramach Projektu Iberá. Dzięki temu udanemu programowi na wolności żyje dziś ponad 100 niedźwiedzi. Obecnie mrówkojad został uznany za pomnik przyrody w prowincjach Chaco i Misiones.

Miód Miś

Ze względu na jego szeroką dystrybucję IUCN na całym świecie sklasyfikowała misia miodnego jako najmniejszej troski. Niemniej jednak, populacje niedźwiedzia miodnego w Argentynie, są potencjalnie podatny na wyginięcie. Prawda jest taka, że gatunek ten nie jest wolny od wpływu wylesiania i niszczenia jego siedlisk, więc byłyby to przyczyny, które przyczyniają się do spadku populacji niedźwiedzia miodnego. W grę wchodzą również fumigacje, które bezpośrednio atakują owady, będące ich głównym źródłem pożywienia. W celu ochrony gatunku, w 2008 roku prowincja La Rioja ogłosiła to zwierzę gatunkiem chronionym na całym swoim terytorium.

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do Czy w Argentynie są niedźwiedzie?, zalecamy wejście do naszej kategorii Ciekawostki Zwierząt.

Bibliografia
  • Czerwone Listy Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN). Konsultowane gatunki: Myrmecophaga tridactyla Y Temandua tetradaktyla. Strona internetowa: https://www.iucnredlist.org/es
  • Projekt Ibera | Gigantyczny Mrówkojad. Strona internetowa: http://www.proyectoibera.org/especiesamenazadas_osohormiguero.htm
  • System Informacji o Bioróżnorodności Administracji Parków Narodowych Argentyny. Konsultowane gatunki: Tremarctos ornatus, Myrmecophaga tridactyla Y Temandua tetradaktyla. Strona internetowa: https://sib.gob.ar/
Będziesz pomóc w rozwoju serwisu, dzieląc stronę ze swoimi znajomymi
Ta strona w innych językach:
Night
Day